Servisch Orthodoxe Kerk Heilige Nikolaas van Myra

Servisch(*) Orthodoxe Kerk Heilige. Nikolaas van Myra. Locatie. Stationsstraat 13 1506 DA Zaandam.

Servisch Orthodoxe Kerk Heilige. Nikolaas van Myra
Servisch Orthodoxe Kerk Heilige. Nikolaas van Myra

Elke zondag 9.30 uur dienst (open voor iedereen). Vrouwen (netjes gekleed, geen minirok of blote buik) staan links en mannen rechts. Is staande dienst, zijn paar banken voor mensen die niet kunnen staan. Diensten zijn er in Grieks (= in Latijns), Servisch, Bulgaars, Russisch, Oekraïens, Nederlands. Heeft een priester. Je wordt er ook gedoopt. Staat 1 stoel die voor Jezus is, daar mag nooit iemand op zitten. Biechten kan: voor links in de zaal (geen afgesloten hokje). Achter de achterwand zit ruimte waar alleen de priester in mag (ook geen rondleiding in mogelijk), die bid daar heel veel voor een dienst (voor allerlei iconen/heiligen). Achterin de kerk is een winkeltje waar je allerlei gelovige dingen kunt kopen, o.a. kaarsjes voor levenden/zieken en doden. Rechts achter staat een ijzeren bak met zand en twee lagen. Bovenin is voor een kaarsje opsteken voor een nog levende/zieke dierbare en onderin voor een dode dierbare (na overlijden wordt je begraven, niet gecremeerd). Op 19 december wordt het feest van Sint Nicolaas gevierd (= de Sint Nikolaas kerk). Negentien dec. Is de officiële Sint Nicolaas dag, door westerlingen is die verplaatst naar 5/6 december, maar deze Servische Kerk heeft de oorspronkelijke kalender NIET aangepast. Er hangen heel veel iconen/heilige afbeeldingen in de kerk, want je moet toch weten over wie een dienst gaat. Als je binnenkomt voor een dienst dan kus je eerst het icoon van de heilige op de pilaar en slaat dan een kruisje. Er zijn 4 “pilaren” die in het midden van de kerk staan. Deze zijn voor verschillende heiligen, een icoon met de betreffende heilige en een houten kruisje liggen er op deze pilaren en beide kus je (dan pas een kruisje slaan). De heiligen kunnen soms veranderd worden .Er staat ook een mandje op waar je dan eventueel wat geld in kan doen (dus geen “bedelzakje” als in de kath. Kerk waarschijnlijk). God beoordeeld hoe je geleefd hebt op aarde voordat je in de hemel wordt opgenomen (2 (?) delen in de hemel, begreep ik).

(*)= Grieks

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *