Categoriearchief: Uncategorized

Glas in lood in Zaans Medisch Centrum

(Updated 25-09-2017 foto’s bijgevoegd)
(Updated 17-02-2018 tekst en foto’s bijgevoegd)

Zaandam Koningin Julianaplein Zaans Medisch Centrum (ZMC). Glas-in-lood ramen uit de R.K. kapel van het Sint Jan-ziekenhuis. De kleurrijke glas-in-loodramen zijn herplaatst in het huidige Zaans Medisch Centrum (ZMC) aan het Koningin Julianaplein. In het trappenhuis van de polikliniek van het ZMC hangen op de 1e t/m de 4e etage 4 x 3 ramen, anno 1946. Op de 5e etage hangen nog 2 andere ramen, in een andere stijl. Kunstenaar Johannes Wilhelmus Maria Willems (Joop Willems) 1915-1989. Vakopleiding huis- en decoratieschilder, avondcursussen tekenen en schilderen, Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam (1937). Lees verder Glas in lood in Zaans Medisch Centrum

DRIE JAAR DRIE MAANDEN DRIE WEKEN: De jodenvervolging

Op 14 januari 1942 kregen de Zaandamse joden, als eersten in Nederland, het bevel om naar Amsterdam te komen. In de volgende maanden volgden de andere Zaangemeenten (Krommenie, Wormer, Wormerveer, Zaandijk, Assendelft, Koog aan de Zaan, Westzaan en Oostzaan). Drie jaar, drie maanden en drie weken na dat eerste bevel konden de overlevenden (joden) weer openlijk de straat op (het was toen 5 mei 1945: het bevrijde Nederland).

Deze brochure is uitgegeven door Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland omdat het in 2015 vijfenzeventig jaar geleden is dat de tweede wereldoorlog Nederland bereikte. De brochure en de gefotografeerde plakkaten geven in het kort de lotgevallen weer van de joodse Zaankanters en de joodse onderduikers (van elders) in de Zaanstreek.

a-Driejaar Lees verder DRIE JAAR DRIE MAANDEN DRIE WEKEN: De jodenvervolging

Servisch Orthodoxe Kerk Heilige Nikolaas van Myra

Servisch(*) Orthodoxe Kerk Heilige. Nikolaas van Myra. Locatie. Stationsstraat 13 1506 DA Zaandam.

Servisch Orthodoxe Kerk Heilige. Nikolaas van Myra
Servisch Orthodoxe Kerk Heilige. Nikolaas van Myra

Elke zondag 9.30 uur dienst (open voor iedereen). Vrouwen (netjes gekleed, geen minirok of blote buik) staan links en mannen rechts. Is staande dienst, zijn paar banken voor mensen die niet kunnen staan. Lees verder Servisch Orthodoxe Kerk Heilige Nikolaas van Myra

Rondje Oud Koog (aan de Zaan): meer te bieden dan gedacht….

Rondje Oud Koog (aan de Zaan): meer te bieden dan gedacht….

Updated 23-10-2019

Updated op 19 maart 2018 (foto’s Tate & Lyle toegevoegd) Naar aanleiding van het maandthema van maart 2012 op mijnzaanstreek.nl heb ik mij iets meer verdiept in Oud Koog. Nooit geweten dat er zoveel bezienswaardigheden waren. Hieronder volgen enkele van de bezienswaardigheden in willekeurige volgorde en de lijst is zeker niet compleet. Lees verder Rondje Oud Koog (aan de Zaan): meer te bieden dan gedacht….