Nauerna

Is een klein buurtschap van Assendelft en valt onder de gemeente Zaanstad.

Dit kleine buurtschap heeft best veel opzienbarende/geschiedenisvolle gebouwen.
__________________________________________________________________________
Update 23 augustus 2017
Molen de Paauw (zie ook de foto’s van 29/09/2018)

de molen en bijbehorende molenschuur zijn weer in ere hersteld.

Molen de Pauw

__________________________________________________________________________
Update 3 september 2016
Molen De Paauw

Molenschuur gerestaureerd en molenlijf wordt herbouwd.

Molen de Pauw (1)
Molen de Pauw (1)
Molen de Pauw 3
Molen de Pauw (2)
Molen de Pauw
Molen de Pauw (3)

Einde update
__________________________________________________________________________
a7-P1110725

Daar heb je o.a. nog de oude molenschuur (Nauerna 43) van voormalig oliemolen De Pauw (gebouwd in 1669 en afgebroken in 1896). De meesterknecht (= blokmaalder) woonde destijds in een gedeelte van de molenschuur wat erg uniek is. Na sloop van de molen is deze blokmaalderswoning blijven bestaan en bewoond tot in 2008 toen de laatste bewoner (Gerrit Vleeshakker) overleed. De schuur is daarna gemeentemonument geworden, maar is nu wel verwaarloosd.

a10-P1120627a9-P1380522a8-P1380521

 

P1120600a

Ook heb je nog het oude gemaal De Landbouw (adres: Nauerna 14). Dit is een watergemaal tussen Westzaan en Assendelft. Ter vervanging van molen De Os heeft de polder Assendelft dit gemaal in 1877 in gebruik genomen (tot 1992). Het verzorgde de bemaling van het oppervlaktewater van de polder Assendelft en loosde in het Noordzeekanaal. Na sluiting is het gebouw nu in handen van een particulier. Er is een nieuw, kleiner gemaalgebouw voor in de plaats gekomen.

Minolta DSC

a5-P1110699

Verder heb je nog het oude schoolgebouw ( Nauerna 30). Dit gebouw bestaat uit twee dezelfde gebouwen die onderling door een gang aan elkaar zitten. Het linkerdeel was het woonhuis van de onderwijzer en het rechter gebouw/”huis” was het schoolgebouw.

a6-P1110705

Dan is er nog het kaaspakhuis Archangel (gebouwd in 1640/50), adres: Nauerna 42. Oorspronkelijk stond dit pakhuis ( is een provinciaal monument) aan het Noordeinde 65-66 in Wormerveer, maar het is in zijn geheel naar Nauerna vervoerd via de Nauernasche Vaart in 1987. Archangel verwijst naar de Russische havenstad Archangelsk, waar de Hollanders destijds handel mee dreven.

a12-P1380515a11-P1110729

Dan is er nog De Ossenstal (Nauerna 37) van de familie Louwen. Deze was gevestigd in een boerderij. Je vindt hier veel soorten houten speelgoed waaronder producten die door de familie Louwen zelf worden gemaakt in hun fabriek (Nauerna 38). Vandaag de dag is “De Ossenstal” (in naam) verhuisd naar Assendelft, maar de naam staat nog steeds vermeld op de oorspronkelijke boerderij in Nauerna.

a1-P1110530P1120462

Verder heeft Nauerna de Nauernase sluis (oorspronkelijke naam: Schermersluis). Dit is een sluis die eigenlijk uit twee gedeelten bestaat. Namelijk ten eerste de schutsluis (waar de boten doorheen gaan) en ten tweede de spuisluis. Het eerste gedeelte is schutsluis in de overtoom van Nauerna tussen de Nauernasche Vaart en zijkanaal D van het Noordzeekanaal. Het tweede gedeelte is de spuisluis (duikersluis) die automatisch open gaat als het polderwater te hoog staat (is mij verteld). Ook werd me verteld dat één keer in de 5 jaar via deze spuisluis en onder water liggende “buizen” zand wordt (op-) gespoten voor Saendelft (dat zou ook dit jaar weer gebeuren: 2011), vandaar dat er “pijpen” boven het wateroppervlak van de Nauernasche Vaart (aangelegd in 1633) te zien zijn en “vreemde planken” in de Vaart drijven. In vroegere tijden, voordat het watergemaal er was in Zaandam, moest het water van de Schermerboezem, via deze spui sluis, op peil gehouden worden door afvloeiing.

a17-P1120527

P1120533

Van modernere tijden is het gebouw De Vouw van Afvalzorg Nauerna op de vuilstort van Nauerna. Het gebouw heeft de Parteon Architectuurprijs Zaanstreek in 2005 gewonnen. Het gebouw heeft een grasdak en de werknemers hebben een prachtig uitzicht op het Noordzeekanaal (denk aan Sail). Aan het andere eind van de vuilstort staat op het terrein een klein gemaal voor de Nauernase polder.

a18-P1120554

 

P1120444 - kopieVlak voordat je Nauerna inrijdt, als je vanuit Westzaan Nauerna nadert, krijg je aan de rechterhand een grote stolpboerderij uit 1880 (staat op het dak). Dit is een (Campina, zie vlag) bezoekboerderij, de Corneliahoeve, die nog net in Westzaan-zuid (Overtoom194, Westzaan) ligt. De boerderij ligt in een veenweidereservaat (veel weidevogels) en organiseert excursies.

a13-P1120506 En aan het andere einde van Nauerna (bij begin fietspad naar de afvalzorg Nauerna) heb je nog boerderij (no) 3. Op deze boerderij houden ze een paar oude soorten Nederlandse runderen (Blaarkop en Witrik. Deze laatste (koe) heeft een witte streep op de hele bovenkant van haar rug) en een aantal, voornamelijk Nederlandse, speciale nog weinig voorkomende schapen. In de winter staan ze allemaal op stal, vanaf april ongeveer gaat alles de wei in en die wei bevindt zich tegenover boerderij no 3 aan de helling van de vuilstort (vanuit Nauerna: boerderij aan linkerkant fietspad en vee aan rechterkant).

a14-P1120515a16-P1120522

a15-P1380546

 

Verder heeft “De Stoomboot van Sinterklaas” lange tijd in de haven van Nauerna gelegen (als ik het goed herinner). De haven van Nauerna ligt in zijkanaal D van het Noordzeekanaal. Aan de ene kant van dat kanaal heeft Nauerna een jachthaven en aan de andere kant liggen er woonboten in dit zijkanaal D. Waar zijkanaal D overgaat in het Noordzeekanaal ligt de prachtig blauwe Nauernasebrug (voor autoverkeer).

P1120480a

Rechts op deze foto (links: zijkanaal D) een gedeelte van het vroegere café van Nauerna (het witte gebouw), nu woonhuis. Van de andere kant gezien ziet dat “huis” er zo uit:

a4-P1120609 - kopie

a20-P1120547De Nauernasebrug

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *